fredag 29 januari 2016

Vecka 4 - utforskande utomhus och spindel inomhus

Den här veckan har temperaturen snabbt stigit, vilket gjort att vi haft stor möjlighet till längre utevistelser. Barnen är nu i behov av vattentäta kläder då det varit blött både av smält snö och regn. Håll koll på vädret och ta med kläder till ert barn därefter, så kan de utforska allt spännande utan att bli blöta och kalla!

I måndags hade den lätta pudersnön omvandlats till kompakt kramsnö och barnen började genast forma snön. På kort tid har barnen kunnat utforska snöns fysikaliska egenskaper och lagt nya erfarenheter och lärdomar i sin kunskapsryggsäck. Förra veckan prövade vi om play-doh kunde fastna på väggen inne, nu prövade vi samma princip med snön ute, och den fastande! Vi skapade mönster tillsammans på tegelväggen och barnen fascinerades mycket av hur snön fäste på väggen.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen" (Lpfö 98/10, s. 10)


Flera barn från olika avdelningar deltog och skapandet upptog en stor del av eftermiddagen.


Redan på onsdagen var snön nästan helt borta vilket barnen konstaterade.


De kunde återigen hitta kottar, mossa och annat som legat gömt ett tag. Det är tydligt att intresset för skogen finns kvar och att barnen lär sig och upptäcker nya saker varje gång vi går dit. 


Barnen samlade pinnar och byggde, tillsammans med en pedagog, ett bo till skogens smådjur.


Inomhus fick vi besök av en spindel. Många barn blev först rädda när den kom krypande, men de var samtidigt intresserade av att titta på den och komma nära. Vi fångade den i en genomskinlig burk så vi kunde titta på den lite närmre.  


När alla fått titta på spindeln gick två barn med ut för att hitta ett lämpligt hem för spindeln. Några andra barn stod i fönstret och vinkade hejdå till spindeln som, efter noga avvägning av barnen, fick bo i en buske. 

På fredagen gick en del av barnen på promenad tillsammans med några barn från Gullvivan. Vi promenerade runt hela berget och upp på toppen. Alla barnen sprang mot trappan och upp för den, de hjälpte varandra och visade stor glädje när de kommit upp. Vi pedagoger sprang med och hejade på!Vi avslutar veckans bloggande med bilder från när barnen dansade med sjalar, till en gemensam favoritlåt. Barnens rörelsemönster förändrades i takt till musiken och sjalarna bidrog med ännu fler möjligheter till nya rörelser. Det är härligt när barnen lever sig in i det de gör och kan samspela och dela upplevelser tillsammans med sina kompisar! 


Nu önskar vi er en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar