tisdag 10 maj 2016

Vecka 18 - skogen, när barnen själva får välja!

Nu är det snart dags för våra äldsta barn att lämna oss och flytta vidare till olika avdelningar. Vi har därför pratat med dem om vad de skulle vilja göra tillsammans med gruppen innan de slutar. De började genast prata om skogen, spindlar och spindelnät, promenad och lekparker. Vecka 18 fick därför bli en önskevecka där vi prioriterade barnens förslag. Vi hade dessutom tur och fick riktigt härligt väder för våra promenader och skogsutflykter!


På måndagen hade barnen fri lek i skogsdungen på gården. Miljön lockar barnen till samarbete och interaktion, de skapar vänskapsrelationer och hjälper varandra att att lösa problem och ta sig an olika utmaningar.Barnen visar ett stort intresse för att utforska allt naturmiljön har att erbjuda, de bygger på så vis upp sin förståelse för naturvetenskap och får en relation till stubbar, grenar, löv och småkryp.


På bilden nedan har barnen hittat myror, de visar varandra, kommunicerar och observerar. Skogen bidrar ofta med naturliga mötesplatser för barnen och fenomen de kan utforska tillsammans. 


Här nedan leker barnen att de är björnar som sover i en grotta. Barnen drar paralleller till tidigare erfarenheter i leken, vi kan tänka oss att de associerar till sången "Björnen sover" och till en bok vi brukar läsa om två björnar som bor i en grotta. 


På tisdagen gick vi på promenad, barnen håller varandra i handen och ser till att alla är med.


De gör olika upptäckter på vägen, visar och berättar för varandra vad de ser. 
Destinationen för promenaden blev "spindelparken" som barnen kallar den. Barnen fascinerades av olika saker, på bilden ovan står några barn och tittar på när en stor grävmaskin arbetar. På bilden nedan har barnen upptäckt de små, små stenarna som tillsammans bildar grusunderlaget. 


Barnen klättrar i spindelnätet, vågar mer och mer och utropar:
-Titta jag klättrar som en spindel! På onsdagen blev det en skogspromenad i stora skogen, med frukt och sång i solen.


Barnen blev alldeles till sig i den, för vissa, nya skogsmiljön och ville gärna utforska alla delar av den.


Vi avslutade skogspromenaden i den lilla lekparken ovanför förskolan där barnen gungade, åkte båt och lekte tillsammans. På fredagen var det klämdag och därför var väldigt få barn på plats. Vi tog då och avslutade veckan med mellis i skogen i det härliga vädret. 


Vi avslutar bloggen för vecka 18 med att tala om att kommande veckor ser lite annorlunda ut då Sohad har semester vecka 19 och Emeli åker på studieresa vecka 20. Detta innebär att vi kommer ha vikarier i gruppen dessa veckor. Vecka 20 är veckan då första gruppen av våra äldsta barn överinskolas till sin nya avdelning Lotus. Vecka 21 är vi alla pedagoger på plats igen och då skolar vi in två nya barn i gruppen! 

Kom till oss eller maila för mer info! 

Hälsningar från oss på Näckrosen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar