fredag 16 september 2016

Vecka 36 och 37 - ljus, skuggor och utomhusaktiviteter

Här kommer ett sammanslaget blogginlägg där ni kan se och läsa en sammanfattning av det barnen varit med om de två senaste veckorna. Det har varit två spännande veckor där vi huvudsakligen utforskat fenomenet ljus på olika sätt och vistats ute i det härliga sommarvädret. 

Under vecka 36 presenterade vi en ljushörna för barnen utifrån barnens fascination för ljus och skuggor som vi lagt märke till. Vi delade in barnen i smågrupper och lät dem utforska ljuset tillsammans under veckan. Barnens reaktioner var bland annat:
-Wow cool
-Titta!
Ett barn tog sin kompis i handen och visade projektorns sken på väggen. När de stod framför ljusstrålen såg de två skuggor på väggen.


En av grupperna upptäckte fjärrkontrollen till ljuskuben som satt på väggen. De började genast testa de olika färgerna och verkade förundras mest över hur bilden på väggen ändrade karaktär när skenet från kuben ändrades. Flera barn prövade även att släcka och tända den lilla läslampan i läshörnan. Lampan går att rikta åt olika håll och barnen barnen utforskade det skarpa skenet genom att lysa på olika delar av rummet. Några barn upptäckte även sina skuggor på väggen och hoppade upp och ner, liksom för att testa om skuggan hängde med.  


Utomhus har det som vanligt pågått mycket. I lilla skogen hittade barnen på olika aktiviteter tillsammans, här nedan går en grupp barn med bestämda steg mot ett gemensamt mål i skogen. Det är roligt att se hur olika miljöer bjuder in till samspel och kommunikation barnen emellan.


Vid matbordet upptäckte vi ett intresse för att göra bubblor då flera barn bubblade med mjölken i sitt glas. Vi gjorde då iordning en balja med vatten som vi tog med ut på gården och barnen fick sugrör att blåsa bubblor med. Barnen satt länge vid baljan, experimenterade och skrattade. 


Barnen har haft tillgång till böcker även ute där de kunnat ta initiativ till att sitta ner en stund och läsa. 


Nu finns det många sniglar och snäckor runtom på vår gård vilket barnen förstås varit snabba med att uppmärksamma. Barnen skapar relationer genom lek och socialt sampel, samtidigt som de testade olika matematiska problem. Här nedan: hur många får plats bredvid varandra i rutschkanan? 


Under vecka 37 fortsatte vi att arbeta med ljus i smågrupper och vi la märke till att några barn nu började utforska var ljuset kom ifrån. De ställde olika hypoteser och prövade dem, de utforskade hur ljuset förändrades om man tittade genom färgad plast eller om man lyste på projektorns ljus med ljuset från en ficklampa. 
Ett barn upptäckte sin skugga på väggen och började springa fram och tillbaka längs bilden, hela tiden med fokus på skuggan som rörde sig lika fort fram och tillbaka. Barnet försökte putta undan skuggan, men den försvann inte. I övrigt har vi under veckan kramat ut det sista ur sommaren, bland annat i lilla skogen.


På onsdagen passade vi även på att äta mellanmål utomhus. 


På torsdagen fick barnen bestämma en aktivitet och valet föll på promenad till spindelparken, en park som ligger högst upp på berget ovanför förskolan. 


I parken lekte barnen, klättrade och hittade olika spindelnät. Det märks då och då att intresset för spindlar och spindelnät finns kvar sedan projektet i våras. Vi avslutar inlägget med bilder på full aktivitet i parken och önskar er alla en trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar